De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Artikel

In de groenvoorziening werk je óók als het lekker weer is buiten

25 januari, 2022
twee mannen zijn werkzaam in de groenvoorziening en zijn bezig met het maaien van gras met een bosmaaier.

Zoek je een beroep met een hoge baanzekerheid? Neem dan de groensector zeker eens in overweging. En natuurlijk werk je als groenvoorziener, hovenier of boomverzorger meestal lekker in de buitenlucht.Welke baankansen zijn er in het groen? 

Wie een baan zoekt in de groensector wordt ongetwijfeld vrolijk. Bekijk de meest recente lijst van kansrijke beroepen van het UWV maar eens. Daar staan best wat groene beroepen. Ook gegevens uit andere bronnen stemmen vrolijk. Uit onderzoek van het ontwikkelingscollectief Colland Arbeidsmarkt blijkt dat 70 procent van de mensen met een ‘groene’ mbo-diploma een half jaar na het slagen een baan heeft.

Waarom zou je in het groen gaan werken?

De goede werkgelegenheid kan dus één van de redenen om aan de slag te gaan in de groensector. Maar je moet je werk natuurlijk ook leuk vinden. Daarom is het wel belangrijk dat je een buitenmens bent. Lees dit artikel er maar eens op na. Een andere reden kan zijn dat je niet altijd een diploma nodig hebt: zonder werkervaring liggen er ook kansen. Verder kan je het plezierig vinden om fysiek werk te hebben. Bovendien: óók als het lekker weer is, werk je buiten. Je kunt dan lekker genieten van de buitenlucht en de zingende vogels om je heen.

Welke diploma’s heb je nodig om in de groensector te werken?

Hoewel je ook zonder diploma aan de slag kan in de groensector, vergroot je mét papiertje natuurlijk wel je kansen. Zo kan je op het mbo worden opgeleid tot hovenier, boomverzorger, groen- en cultuurtechniek of een ander ‘groen’ beroep. Op hbo-niveau kan je bijvoorbeeld de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting of Bos- en Natuurbeheer volgen. Wie voor een BBL-traject kiest heeft de mogelijkheid om te werken én te leren. Je werkt dan vier dagen en gaat één dag per week naar school. Ook via Intro kan je een opleiding volgen voor jouw favoriete beroep.

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er in ‘het groen’?

Ook een goede reden om in het groen te gaan werken, kunnen de doorgroeimogelijkheden zijn. Die zijn er genoeg. Je begint bijvoorbeeld als leerling hovenier en groeit door naar vakbekwaam hovenier. Of je specialiseert jezelf: bijvoorbeeld door boomverzorger (ETW’er) te worden.

Hoeveel kan je verdienen in de groensector?

Het hangt natuurlijk af van je opleiding en werkervaring hoeveel salaris je krijgt. Het startsalaris ligt op zo’n 1725 euro bruto per maand. Dat loon kan stijgen tot een maximum brutoloon van 2750 euro. In dat geval ben je bijvoorbeeld een zeer ervaren hovenier die werkt aan exclusieve tuinen.

De serie ‘Aan de bak in het vak’ geeft je een kijkje in de sectoren en vakgebieden.  

Bekijk ook de nieuwste blogs van Intro Personeel

De juiste medewerker op de juiste plek

De voordelen van de juiste medewerker op de juiste plek

Als werkgever lijkt het soms zo makkelijk om een vacature in te vullen. Je zoekt iemand met de juiste opleiding en ervaring, voert een gesprek en maakt een keuze. De praktijk is echter weerbarstiger. We leggen graag uit waarom de juiste match, de juiste medewerker op de juiste plek, zo belangrijk is. Op papier kan […]

Lees artikel
Hoe ga je om met een lastige collega

Hoe ga je om met lastige collega’s?

Niet iedereen is zoals jij, en dat kan soms best lastig zijn. Zeker als jullie collega’s zijn en moeten samenwerken. Iedereen heeft wel eens te maken met een collega met wie het minder goed klikt. Maar hoe ga je daarmee om op de werkvloer? Een collega die vaak te laat is, iemand die zijn koffie […]

Lees artikel
Techneuten op cursus

Zo helpt Intro Personeel jou écht verder in je persoonlijke groei

Persoonlijke groei en ontwikkeling in je werk zijn belangrijk. Dat beseffen we bij Intro Personeel maar al te goed. Daarom staat jouw persoonlijke ontwikkeling hoog op onze agenda. Maar hoe besteden we daar precies aandacht aan? Wie via Intro Personeel aan het werk gaat, krijgt niet zomaar een baan. Je werkt toe naar een vaste […]

Lees artikel