De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Automonteur steeds meer bezig met elektrotechniek

24 maart, 2022
Recruiter Intro Personeel
Harmen van Dalen
Een automonteur sleutelt aan de onderkant van een auto.

Alfa Romeo, Opel, Volkswagen, Tesla, Mercedes, BMW of Renault. Automerken genoeg op de wereld. Genoeg te sleutelen dus voor een automonteur.  Maar daar is ook een ander reden voor: momenteel is er een tekort aan automonteurs. 

Wat doet een automonteur? 

Een auto moet rijden. Daar zullen weinig mensen het mee oneens zijn. Met welk merk je ook te maken hebt. Bestond vroeger het werk van een automonteur alleen uit mechanische werkzaamheden, vandaag de dag is ‘ie steeds meer met (elektronische) techniek bezig. Om die reden wordt het beroep tegenwoordig ook wel autotechnicus genoemd. Het blijft dus meestal niet bij het vervangen van een uitlaat, een band verwisselen of een APK-keuring. Ook elektrische onderdelen als de radio en navigatiesystemen vragen om reparatie en onderhoud. Kennis van elektrotechniek en computers wordt steeds meer noodzaak. Met de komst van de elektrische auto’s is dat alleen maar toegenomen. Steeds meer monteurs zijn opgeleid om ook die auto’s rijdenden te houden. Ze weten bijvoorbeeld alles van de batterijduur van elektrische automerken.

Welke opleiding moet je volgen om automonteur te worden? 

Vroeger kon je als je een beetje handig was nog wel ‘zomaar’ als automonteur aan de slag. Vandaag de dag is een diploma echter een vereiste. Het beste is om de mbo-opleiding tot Automonteur te volgen. Dat kan via een BOL- of een BBL-opleiding. In het laatste geval ben je leerling automonteur en volg je naast je werk een opleiding.

Hoe ziet je werkdag als automonteur eruit? 

Als automonteur ben je natuurlijk meestal in de garage van een autobedrijf aan ‘t werk. Dit kan een dealer zijn, maar ook een bedrijf dat verschillende automerken repareert en in onderhoud heeft. Tijdens je werkdag ben je vooral bezig met het sleutelen aan auto’s. Het kan om kleine en grote klussen gaan. Van het verversen van olie tot een complete APK-keuring. Ook test je de voertuigen na reparatie en heb je soms contact met klanten. Je legt bijvoorbeeld uit wat je hebt gerepareerd. Over het algemeen als automonteur op kantoortijden, al is het niet uit te sluiten dat je soms ook ‘s avonds een klus doet.

Hoeveel kan je verdienen als automonteur?

Een leerling automonteur verdient een brutosalaris van zo’n 1600 euro per maand. Groei je door naar een volwaardig automonteur dan kan groeien naar 2300 euro per maand.  Doe je ervaring op dan kan dat zelfs oplopen tot zo’n 2800 euro per maand. Een ervaren APK-keurmeester verdient maximaal ongeveer 3000 per maand.

Bekijk automonteur vacature

Gerelateerde artikelen

6. Veilingsactie Product Stofzuiger

Serie 2 Draadloze steelstofzuiger Readyy’y 20Vmax Productomschrijving 2-in-1: een handstofzuiger en steelstofzuiger in één apparaat voor extra flexibiliteit. AllFloor Brush: één borstel om alle soorten vloeren gemakkelijk te reinigen. Parkeerstand: altijd beschikbaar, binnen handbereik, makkelijk op te bergen en op te laden. EasyClean Brush: makkelijk te verwijderen, te reinigen en opnieuw aan te brengen borstelrol. Interesse in […]

Lees artikel

5. Veilingsactie Product Vlakschuurmachine

Levert een gladde afwerking op kleinere en middelgrote platte oppervlakken. Productomschrijving Voor hoogwaardige resultaten en comfortabel schuren Motor van 200 W levert fijn schuurwerk en een soepele voortgang van het werk Ergonomisch ontwerp en weinig trillingen voor comfortabel werken met één of twee handen Microfilter stofbox vermindert stof voor een schonere werkomgeving Klithechtsysteem voor gemakkelijk […]

Lees artikel

4. Veilingsactie Product Hanglamp

Op zoek naar een mooi hanglamp voor in de huiskamer? Productomschrijving Hanglamp Juno M is met de rookglas-touch een ware must have voor jouw interieur. Deze stoere, industriële maar ook vintage lamp is de nieuwste trend en komt perfect tot zijn recht in ieder interieur. De hoogte van het glas is 18 cm. De diameter […]

Lees artikel