De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Het liefst veegt veegwagenmachinist Jan de straatjes van een ander schoon

26 oktober, 2023
Hans Bossenbroek

Je staat er niet zo bij stil maar veegwagens houden de openbare weg brandschoon. Veegwagenmachinist Jan de Jong is één van de veegwagenmachinisten die wegen en straten in Nederland netjes houdt. “Ik geniet er het meest van als de weg achter mij netjes is aangeveegd.”

In de Vopwijk, een jaren ’30-buurt in de stad Vlaardingen, rijdt de 64-jarige Jan uit Waddinxveen deze donderdag met ‘zijn’ veegwagen rond. Samen met zijn collega’s van Loonbedrijf Van Etten is hij de straten in deze buurt aan het reinigen.

Waar ben je vandaag mee bezig?

“In mijn veegwagen volg ik mij collega’s (meestal zes of zeven) die hier met een bosmaaiers bezig zijn. Zij halen het onkruid weg en verwijderen de bladeren van de stoep. Zij blazen die op straat. Ik rijd er dan met de veegwagen langs om het blad op te vegen. Vandaag ben ik al één keer terug geweest naar de gemeentewerf hier in Vlaardingen om de bak van de wagen te legen.”

Wat zijn jouw taken?

“Als veegwagenmachinist haal ik onkruid en het blad uit de goten. Het grootste gedeelte van het jaar is het mijn belangrijkste taak om te vegen. Af en toe doe ik ook wel eens iets anders. Dan zit ik bijvoorbeeld op de trekker om andere werkzaamheden te doen. Maar eigenlijk ben ik zomer en winter wel bezig met vegen. Ik zit heerlijk alleen in mijn veegwagen met een muziekje op.”

Waar ben je bezig met vegen?

“Vooral in Vlaardingen. We hebben drie wijken die we helemaal schoonhouden. Ik ken hier inmiddels aardig de weg.”

Hoe verloopt een doorsnee werkdag van jou?

“Om zes uur ’s ochtends ga ik van de zaak, in Bergschenhoek, weg en ben ik rond half zeven, kwart voor zeven hier in de wijk. ’s Middags rond half vier ben ik dan terug om de veegwagen te lossen. Ook maak ik mijn wagen schoon voor de volgende dag. Tussendoor eet ik ook op de zaak, ik heb een uur pauze.”

Wat vind je zo leuk aan je werk als veegwagenmachinist?

“Het schoonhouden zelf vind ik het leukste aan mijn werk. Het is fijn om een straat te zien die je zelf hebt schoongemaakt. Dat maakt me trots.”

Hoe zie je jouw toekomst?

“Ik hoef nog maar twee jaar te werken dan kan ik lekker van mijn pensioen gaan genieten.” Lachend: “Het is leuk dat werken, maar er gaat een hoop tijd in zitten.”

Wil jij ook graag op de veegwagen werken? Neem dan contact op met Harmen

Gerelateerde artikelen

Waarom jíj zou moeten werken in de techniek

Wie de vacatures op deze website bekijkt, ziet dat er volop banen te vinden zijn in de techniek. Of je nu elektromonteur, metaalbewerker of werkvoorbereider wilt worden, je bent hard nodig. Er zijn dan ook goede redenen om voor een baan in de techniek te kiezen. Als je een baan zoekt en technische vaardigheden hebt, […]

Lees artikel

Jubilerende blokkenlijmer Eddie stond ooit dansend op de werkvloer

Als er een prijs voor trouwe werknemers zou bestaan, gaat die zeker naar Eddie van den Heuvel. Al meer dan 10 jaar is hij via Intro Personeel in dienst. Of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk? De vraag stellen ‘m beantwoorden. “Ik waardeer het erg dat er bij  zowel mijn werkgever als […]

Lees artikel

Leerling Operator Mike vindt het heerlijk om in de taartenbakkerij te werken

Mike van der Hulst is leerling operator bij een fabriek waar dagelijks ambachtelijke taarten worden gemaakt. Sinds ruim een jaar werkt hij er met veel plezier. “Ik vind het leuk om productief te zijn en lekker aan te pakken.”       Enthousiast over zijn functie bij de taartenfabriek in de Betuwe is de 23-jarige Mike zeker. […]

Lees artikel