De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Het liefst veegt veegwagenmachinist Jan de straatjes van een ander schoon

26 oktober, 2023
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Je staat er niet zo bij stil maar veegwagens houden de openbare weg brandschoon. Veegwagenmachinist Jan de Jong is één van de veegwagenmachinisten die wegen en straten in Nederland netjes houdt. “Ik geniet er het meest van als de weg achter mij netjes is aangeveegd.”

In de Vopwijk, een jaren ’30-buurt in de stad Vlaardingen, rijdt de 64-jarige Jan uit Waddinxveen deze donderdag met ‘zijn’ veegwagen rond. Samen met zijn collega’s van Loonbedrijf Van Etten is hij de straten in deze buurt aan het reinigen.

Waar ben je vandaag mee bezig?

“In mijn veegwagen volg ik mij collega’s (meestal zes of zeven) die hier met een bosmaaiers bezig zijn. Zij halen het onkruid weg en verwijderen de bladeren van de stoep. Zij blazen die op straat. Ik rijd er dan met de veegwagen langs om het blad op te vegen. Vandaag ben ik al één keer terug geweest naar de gemeentewerf hier in Vlaardingen om de bak van de wagen te legen.”

Wat zijn jouw taken?

“Als veegwagenmachinist haal ik onkruid en het blad uit de goten. Het grootste gedeelte van het jaar is het mijn belangrijkste taak om te vegen. Af en toe doe ik ook wel eens iets anders. Dan zit ik bijvoorbeeld op de trekker om andere werkzaamheden te doen. Maar eigenlijk ben ik zomer en winter wel bezig met vegen. Ik zit heerlijk alleen in mijn veegwagen met een muziekje op.”

Waar ben je bezig met vegen?

“Vooral in Vlaardingen. We hebben drie wijken die we helemaal schoonhouden. Ik ken hier inmiddels aardig de weg.”

Hoe verloopt een doorsnee werkdag van jou?

“Om zes uur ’s ochtends ga ik van de zaak, in Bergschenhoek, weg en ben ik rond half zeven, kwart voor zeven hier in de wijk. ’s Middags rond half vier ben ik dan terug om de veegwagen te lossen. Ook maak ik mijn wagen schoon voor de volgende dag. Tussendoor eet ik ook op de zaak, ik heb een uur pauze.”

Wat vind je zo leuk aan je werk als veegwagenmachinist?

“Het schoonhouden zelf vind ik het leukste aan mijn werk. Het is fijn om een straat te zien die je zelf hebt schoongemaakt. Dat maakt me trots.”

Hoe zie je jouw toekomst?

“Ik hoef nog maar twee jaar te werken dan kan ik lekker van mijn pensioen gaan genieten.” Lachend: “Het is leuk dat werken, maar er gaat een hoop tijd in zitten.”

Wil jij ook graag op de veegwagen werken? Neem dan contact op met Harmen

Gerelateerde artikelen

Waarom fruit eten op je werk belangrijk is

Een banaan, een appel, een peer of een bakje druiven. Ben je lekker aan ’t werk dan is het goed om af en toe een stuk fruit te eten. Misschien staat er in de kantine op jouw werk wel een mandje met fruit. Of je nu op kantoor werkt of in de fabriek, het is […]

Lees artikel
Coen van Beek op doel tijdens Intro Cup 2024

Klop-Goodweek prolongeert Intro Cup

De 13e editie van de jaarlijkse Intro Cup is vrijdag gewonnen door Klop-Goodweek. In de finale versloegen de voetballers het team van Cartec met 2-0. Maar liefst 28 teams deden mee aan het toernooi. Na een spannende strijd won hetzelfde voetbalteam als vorig jaar ( in 2023 spelend onder de naam Klop-Edu). De voetballers van […]

Lees artikel
Apeluier koek uit IJsselstein

Werken in IJsselstein: van Apenluiers tot Gerbrandytoren

IJsselstein is een stadje in de provincie Utrecht met bijna 35.000 inwoners. Er zijn goede redenen om in deze stad te werken. Wie weet eet jij binnenkort een lekkere Apenluier of kan je op de fiets naar je werk. • Ze hebben heerlijke apenluiers (of apenluiders) Wie toe is aan wat lekkers in de pauze […]

Lees artikel