De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Je eerste werkdag: spannend, maar wees vooral jezelf

1 januari, 2020
Mees van der Waal van Dijk, recruiter bij Intro Personeel

Hoera, de eerste werkdag bij je nieuwe werkgever is aangebroken. Je hebt op een vacature gesolliciteerd en bent aangenomen. Een spannend moment omdat je niet goed weet wat er komen gaat. Maar hoe kom je goed beslagen ten ijs op deze dag? Mees van der Waal van Dijk, recruiter op de vestiging van Intro Personeel in Hardinxveld, weet het antwoord daarop.

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is noodzakelijk volgens Mees. “Ik adviseer kandidaten om van tevoren de website van het bedrijf goed te bekijken. Typ in een zoekmachine op internet gewoon eens de bedrijfsnaam in. Zo kom je te weten op welke manier de onderneming in het nieuws is geweest. Je komt dan ook vaak te weten wie er werken en mogelijk zelfs wat je functie inhoudt. Werkgevers vinden het belangrijk dat nieuwe mensen goed voorbereid zijn. Kandidaten moeten weten waar ze terechtkomen.”

Mees heeft een goed voorbeeld bij de hand. “Een kandidaat ging als monteur aan de slag bij één van onze opdrachtgevers. Van tevoren had hij de website bekeken. Zo wist hij wat het bedrijf deed en wat voor gereedschappen ze gebruiken. Toen zijn leidinggevende vroeg of hij daar iets over kon vertellen, kon hij goed antwoord geven. Dat werd erg gewaardeerd.”

2. Kom op tijd

Wat als je eerste werkdag daadwerkelijk aanbreekt? “Zorg allereerst dat je op tijd en uitgeslapen bent. Het is ‘not done’ om te laat te zijn op je eerste werkdag. Dan laat je een totaal verkeerde indruk achter. Wees op tijd: een kwartier voor aanvang is een prima tijdstip. Kijk trouwens ook even op de website hoe je toekomstige collega’s gekleed zijn en stem je kledingkeuze daarop af. Lopen ze in een maatpak of in een overall?”

“Daarnaast: geef bij binnenkomst alle collega’s een stevige handdruk en stel je voor. Stel je leergierig op door de juiste, verdiepende vragen te stellen. Let wel op: bijdehante en betweterige mensen vallen niet goed in de smaak. De werkgever wil graag zijn kennis met jou delen.”

Een open werkhouding is volgens Mees eveneens van belang. “Een werkgever heeft jou aangenomen omdat jij dé persoon bent die het team komt versterken. Jij beschikt over de kwaliteiten die zij zoeken en jij beschikt over de gevraagde competenties.”

3. Blijf jezelf

De belangrijkste tip die de Hardinxveldse recruiter echter kan geven is om ‘gewoon’ jezelf te zijn. “Wees vooral wie je anders ook bent. Het is niet erg om aan te geven dat je het spannend vind. Collega’s hebben in hetzelfde schuitje gezeten.”

Tot slot: het is niet alleen voor de nieuwe werknemer een spannende dag, zegt Mees. “Ook voor je leidinggevende en je nieuwe collega’s is het vaak spannend. Zij moeten jou de juiste informatie en een fijne eerste indruk van het bedrijf geven.”

Gerelateerde artikelen

Werken als zzp’er via Intro Personeel? Overweeg eens om in vaste dienst te gaan

Regelmatig krijgen onze recruiters een belletje van een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) of ze via Intro ergens aan de slag kunnen. Soms kan dat inderdaad. Maar er zijn ook mogelijkheden om in vaste dienst te gaan. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. “Ja, er zijn soms mogelijkheden om via Intro Personeel […]

Lees artikel
Hardinxveld-Giessendam vacatures

Werken in Hardinxveld-Giessendam? Zeker doen!

Wie een baan zoekt in (de omgeving van) Hardinxveld-Giessendam moet zeker eens een bakkie doen bij de Intro-recruiters. Zij kunnen je ook goede redenen geven om in deze plaats te gaan werken. Hier alvast een voorzet. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen voorkeur en woonplaats. Maar misschien is het voor jou een optie […]

Lees artikel
Hovenier Wesley.

Waarom het leuk is om hovenier te zijn

Er zijn veel redenen om te kiezen voor het beroep van hovenier. In ‘het groen’ zijn er tal van vacatures te vinden. Wie weet is een baan in deze sector wel wat voor jou. Werken in de buitenlucht Houd je van buiten zijn? Dan is hovenier een ideaal beroep voor jou. Het spreekt voor zich […]

Lees artikel