De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Omscholen, waarom zou je dat doen?

15 juli, 2020

Misschien heb je er wel mee te maken: door de crisis ben je je baan kwijtgeraakt. Wat nu? Een optie is het om jezelf om te scholen naar een ander beroep. Recruiter Nijs-Jan Nederveen kan erover meepraten: hij werkte zelf ook in andere sectoren. “Het kan je leven enorm verrijken.” 

Wie het LinkedIn-profiel van Nijs-Jan bekijkt ziet dat hij niet altijd recruiting consultant is geweest. Voor hij in 2016 bij Intro aan de slag ging was hij transportplanner en uitvaartverzorger. Hij heeft dus wel kennis van zaken. “Als iemand zich laat omscholen maakt hij een carrièreswitch. Door een bepaalde vorm van scholing verander je van beroep. Neem staatssecretaris Fred Teeven. Die werd buschauffeur nadat hij uit de politiek moest vertrekken. Het is een typisch voorbeeld.” 

Maar omscholing is meer dan alleen het opdoen van kennis, stelt Nijs-Jan. “Je moet meestal wel bepaalde capaciteiten hebben. Je moet dus wél geschikt zijn voor het nieuwe beroep. Stel je bent sportinstructeur en je wil accountant worden. Dan is het handig als je wel wat met cijfers hebt. Je kan nog zoveel kennis opdoen, maar als het je niet ligt, moet je het vooral níet gaan doen. Dan loopt het uit op een teleurstelling.” 

Diploma 

In de huidige crisis merkt de Sliedrechtse recruiter dat er meer behoefte is aan omscholing. “Ik ontmoet bijvoorbeeld mensen die in de horeca hebben gewerkt en nu wat anders willen. Ze willen meer regelmaat in de werktijden. Ze komen bijvoorbeeld in de logistiek terecht. Ze behalen een heftruckcertificaat en hun VCA-diploma en kunnen aan de slag.”  

Maar er kunnen ook andere redenen zijn om je te laten omscholen. Technologische ontwikkelingen en weinig baankansen kunnen ook redenen om van beroep te veranderen, zegt Nijs-Jan. “Je kan er natuurlijk ook zelf voor kiezen. Het kan je leven enorm verrijken. Het is goed om je horizon te verbreden. Als je altijd maar hetzelfde blijft doen, weet je nooit of je iets anders ook leuk had gevonden.” 

Techniek 

Volgens Nijs-Jan zijn er kansen genoeg. “Zeker in de techniek. Als je maar gemotiveerd bent om te worden omgeschoold, kan je zo installatie- of elektromonteur worden.” Maar er liggen ook kansen in jezelf, zegt hij. “Als jij er écht voor gaat, ligt daar de kans. De motivatie moet er sowieso zijn. Kijk dan waar ze mensen zoeken en ga er dan 100 procent voor.” 

Neem de keuze om om te scholen in ieder geval weloverwogen, adviseert Nijs-Jan. “Neem niet ad hoc een beslissing, maar ga omscholen met een plan. En zet een eerste stap, je moet ergens beginnen. Als jij zelf stap A niet zet, zal stap B er nooit komen. Natuurlijk helpen wij je daar graag bij. We kunnen met jou kijken wat je leuk vindt, waar je interesses liggen en waar de mogelijkheden liggen om aan de slag te gaan in je nieuwe beroep.” 

Zoek je een andere baan en wil je worden omgeschoold? Dat kan via Intro Academy. Informeer gerust eens bij één van onze recruiters. 

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is te kiezen voor de techniekopleiding van Intro Personeel en het Hoornbeeck College

Stel, je bent een praktische ingestelde techneut die dolgraag in de techniek aan de slag wil. Dankzij een technisch werk-lerentraject van Intro Personeel en het Hoornbeeck College krijg je de kans om je te ontwikkelen tot een gespecialiseerde vakman of vakvrouw. “Het is aan jou om die kans te grijpen.”  Wie nieuwsgierig is, moet zeker […]

Lees artikel

Waarom jíj zou moeten werken in de techniek

Wie de vacatures op deze website bekijkt, ziet dat er volop banen te vinden zijn in de techniek. Of je nu elektromonteur, metaalbewerker of werkvoorbereider wilt worden, je bent hard nodig. Er zijn dan ook goede redenen om voor een baan in de techniek te kiezen. Als je een baan zoekt en technische vaardigheden hebt, […]

Lees artikel

Jubilerende blokkenlijmer Eddie stond ooit dansend op de werkvloer

Als er een prijs voor trouwe werknemers zou bestaan, gaat die zeker naar Eddie van den Heuvel. Al meer dan 10 jaar is hij via Intro Personeel in dienst. Of hij het naar zijn zin heeft op zijn werk? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden. “Ik waardeer het erg dat er bij  zowel mijn werkgever […]

Lees artikel