De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Omscholen, waarom zou je dat doen?

15 juli, 2020

Misschien heb je er wel mee te maken: door de crisis ben je je baan kwijtgeraakt. Wat nu? Een optie is het om jezelf om te scholen naar een ander beroep. Recruiter Nijs-Jan Nederveen kan erover meepraten: hij werkte zelf ook in andere sectoren. “Het kan je leven enorm verrijken.” 

Wie het LinkedIn-profiel van Nijs-Jan bekijkt ziet dat hij niet altijd recruiting consultant is geweest. Voor hij in 2016 bij Intro aan de slag ging was hij transportplanner en uitvaartverzorger. Hij heeft dus wel kennis van zaken. “Als iemand zich laat omscholen maakt hij een carrièreswitch. Door een bepaalde vorm van scholing verander je van beroep. Neem staatssecretaris Fred Teeven. Die werd buschauffeur nadat hij uit de politiek moest vertrekken. Het is een typisch voorbeeld.” 

Maar omscholing is meer dan alleen het opdoen van kennis, stelt Nijs-Jan. “Je moet meestal wel bepaalde capaciteiten hebben. Je moet dus wél geschikt zijn voor het nieuwe beroep. Stel je bent sportinstructeur en je wil accountant worden. Dan is het handig als je wel wat met cijfers hebt. Je kan nog zoveel kennis opdoen, maar als het je niet ligt, moet je het vooral níet gaan doen. Dan loopt het uit op een teleurstelling.” 

Diploma 

In de huidige crisis merkt de Sliedrechtse recruiter dat er meer behoefte is aan omscholing. “Ik ontmoet bijvoorbeeld mensen die in de horeca hebben gewerkt en nu wat anders willen. Ze willen meer regelmaat in de werktijden. Ze komen bijvoorbeeld in de logistiek terecht. Ze behalen een heftruckcertificaat en hun VCA-diploma en kunnen aan de slag.”  

Maar er kunnen ook andere redenen zijn om je te laten omscholen. Technologische ontwikkelingen en weinig baankansen kunnen ook redenen om van beroep te veranderen, zegt Nijs-Jan. “Je kan er natuurlijk ook zelf voor kiezen. Het kan je leven enorm verrijken. Het is goed om je horizon te verbreden. Als je altijd maar hetzelfde blijft doen, weet je nooit of je iets anders ook leuk had gevonden.” 

Techniek 

Volgens Nijs-Jan zijn er kansen genoeg. “Zeker in de techniek. Als je maar gemotiveerd bent om te worden omgeschoold, kan je zo installatie- of elektromonteur worden.” Maar er liggen ook kansen in jezelf, zegt hij. “Als jij er écht voor gaat, ligt daar de kans. De motivatie moet er sowieso zijn. Kijk dan waar ze mensen zoeken en ga er dan 100 procent voor.” 

Neem de keuze om om te scholen in ieder geval weloverwogen, adviseert Nijs-Jan. “Neem niet ad hoc een beslissing, maar ga omscholen met een plan. En zet een eerste stap, je moet ergens beginnen. Als jij zelf stap A niet zet, zal stap B er nooit komen. Natuurlijk helpen wij je daar graag bij. We kunnen met jou kijken wat je leuk vindt, waar je interesses liggen en waar de mogelijkheden liggen om aan de slag te gaan in je nieuwe beroep.” 

Zoek je een andere baan en wil je worden omgeschoold? Dat kan via Intro Academy. Informeer gerust eens bij één van onze recruiters. 

Gerelateerde artikelen

Jarno van der Eijnden Houthandel Van Dam

Variatie maakt het werk van productiemedewerker Jarno leuk

Productiemedewerker Jarno van den Eijnden werkt met veel plezier bij Houthandel Van Dam in Bunnik. “Ik heb een allround functie en veel verschillende werkzaamheden. Dat maakt mijn werk leuk.” Een aantal jaar geleden kwam Jarno via Intro bij Houthandel Van Dam terecht. “Ik ben begonnen als hulpje. Als insteker bij de schaver, mijn collega die […]

Lees artikel

Waarom fruit eten op je werk belangrijk is

Een banaan, een appel, een peer of een bakje druiven. Ben je lekker aan ’t werk dan is het goed om af en toe een stuk fruit te eten. Misschien staat er in de kantine op jouw werk wel een mandje met fruit. Of je nu op kantoor werkt of in de fabriek, het is […]

Lees artikel
Coen van Beek op doel tijdens Intro Cup 2024

Klop-Goodweek prolongeert Intro Cup

De 13e editie van de jaarlijkse Intro Cup is vrijdag gewonnen door Klop-Goodweek. In de finale versloegen de voetballers het team van Cartec met 2-0. Maar liefst 28 teams deden mee aan het toernooi. Na een spannende strijd won hetzelfde voetbalteam als vorig jaar ( in 2023 spelend onder de naam Klop-Edu). De voetballers van […]

Lees artikel