De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Betaald werken en leren? Volg een BBL-opleiding

18 augustus, 2020

Heb je de schoolbanken wel gezien na het behalen van je vmbo-diploma? Dan biedt de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) uitkomst, zegt recruiter en accountmanager Robert van der Velde “Ideaal voor iemand die niet graag naar school gaat en graag in de praktijk een vak wil leren.” 

Kansen op werk zijn er in ieder geval genoeg voor mensen die een BBL-opleiding volgen. Het Centraal Bureau Statistiek (CBS) heeft vorig jaar aangetoond dat negen van de tien bbl’ers direct na het afronden van de opleiding werk vindt. Robert ziet het in de praktijk van zijn dagelijkse werk. “Ik spreek regelmatig mensen die werken en leren combineren in een vaste baan. Er komen voor hen zeker kansen op een mooie baan voorbij. Bedrijven nemen deze mensen graag in dienst. Ze kunnen zich goed verder ontwikkelen.” 

Salaris

Het is maar één van de voordelen om een BBL-opleiding te volgen, zegt Robert. “Een ander belangrijk pluspunt ervan is dat je terwijl je studeert een salaris krijgt. Wie zich persoonlijk wil ontwikkelen én tegelijkertijd geld wil verdienen, moet zeker zo’n opleiding gaan volgen. Als je bij een erkend leerbedrijf gaat werken wordt bovendien je studie betaald. Ook wordt minimaal de helft van je schooldag uitbetaald door je werkgever.” 

Zijn er ook nadelen? “Jazeker”, zegt Robert. “Een nadeel van deze vorm van werken en leren is dat je ongetwijfeld veel tijd gaat kosten. Je zal dus ook wel eens moeten studeren in je vrije tijd. Een ander nadeel kan zijn dat je je werk zo leuk vindt, dat je het leren achterwege laat.” 

Het volgen van een BBL-opleiding heeft dus zeker een meerwaarde, stelt Robert. “Als je liever niet meer naar school gaat na het behalen van je vmbo-diploma is dit een ideale manier om een beroep te leren. Je leert het vak dan veel meer vanuit de praktijk.” 

Werkvoorbereider 

Ook bij Intro Personeel komen met de regelmaat van de klok vacatures voorbij. “Bedrijven zeggen bij een openstaande vacature dat het ook een leerling mag zijn. Bijvoorbeeld een hulpmonteur of een assistent verkoper. Wij hebben vaak functies openstaan in de logistiek of technische bedrijven, maar soms ook wel in andere sectoren.”

Een voorbeeld van iemand die succesvol een BBL-traject volgde, heeft Robert zo bij de hand. “Neem het verhaal van Bert Suijker. Toen bleek dat het onderwijsvak niks voor hem was, volgde hij een BBL-opleiding tot allround meubelmaker. Inmiddels is hij werkvoorbereider bij een meubelfabriek.”

Gerelateerde artikelen

Waarom fruit eten op je werk belangrijk is

Een banaan, een appel, een peer of een bakje druiven. Ben je lekker aan ’t werk dan is het goed om af en toe een stuk fruit te eten. Misschien staat er in de kantine op jouw werk wel een mandje met fruit. Of je nu op kantoor werkt of in de fabriek, het is […]

Lees artikel
Coen van Beek op doel tijdens Intro Cup 2024

Klop-Goodweek prolongeert Intro Cup

De 13e editie van de jaarlijkse Intro Cup is vrijdag gewonnen door Klop-Goodweek. In de finale versloegen de voetballers het team van Cartec met 2-0. Maar liefst 28 teams deden mee aan het toernooi. Na een spannende strijd won hetzelfde voetbalteam als vorig jaar ( in 2023 spelend onder de naam Klop-Edu). De voetballers van […]

Lees artikel
Apeluier koek uit IJsselstein

Werken in IJsselstein: van Apenluiers tot Gerbrandytoren

IJsselstein is een stadje in de provincie Utrecht met bijna 35.000 inwoners. Er zijn goede redenen om in deze stad te werken. Wie weet eet jij binnenkort een lekkere Apenluier of kan je op de fiets naar je werk. • Ze hebben heerlijke apenluiers (of apenluiders) Wie toe is aan wat lekkers in de pauze […]

Lees artikel