Blog

Betaald werken en leren? Volg een BBL-opleiding

18 augustus, 2020

Heb je de schoolbanken wel gezien na het behalen van je vmbo-diploma? Dan biedt de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) uitkomst, zegt recruiter en accountmanager Robert van der Velde “Ideaal voor iemand die niet graag naar school gaat en graag in de praktijk een vak wil leren.” 

Kansen op werk zijn er in ieder geval genoeg voor mensen die een BBL-opleiding volgen. Het Centraal Bureau Statistiek (CBS) heeft vorig jaar aangetoond dat negen van de tien bbl’ers direct na het afronden van de opleiding werk vindt. Robert ziet het in de praktijk van zijn dagelijkse werk. “Ik spreek regelmatig mensen die werken en leren combineren in een vaste baan. Er komen voor hen zeker kansen op een mooie baan voorbij. Bedrijven nemen deze mensen graag in dienst. Ze kunnen zich goed verder ontwikkelen.” 

Salaris

Het is maar één van de voordelen om een BBL-opleiding te volgen, zegt Robert. “Een ander belangrijk pluspunt ervan is dat je terwijl je studeert een salaris krijgt. Wie zich persoonlijk wil ontwikkelen én tegelijkertijd geld wil verdienen, moet zeker zo’n opleiding gaan volgen. Als je bij een erkend leerbedrijf gaat werken wordt bovendien je studie betaald. Ook wordt minimaal de helft van je schooldag uitbetaald door je werkgever.” 

Zijn er ook nadelen? “Jazeker”, zegt Robert. “Een nadeel van deze vorm van werken en leren is dat je ongetwijfeld veel tijd gaat kosten. Je zal dus ook wel eens moeten studeren in je vrije tijd. Een ander nadeel kan zijn dat je je werk zo leuk vindt, dat je het leren achterwege laat.” 

Het volgen van een BBL-opleiding heeft dus zeker een meerwaarde, stelt Robert. “Als je liever niet meer naar school gaat na het behalen van je vmbo-diploma is dit een ideale manier om een beroep te leren. Je leert het vak dan veel meer vanuit de praktijk.” 

Werkvoorbereider 

Ook bij Intro Personeel komen met de regelmaat van de klok vacatures voorbij. “Bedrijven zeggen bij een openstaande vacature dat het ook een leerling mag zijn. Bijvoorbeeld een hulpmonteur of een assistent verkoper. Wij hebben vaak functies openstaan in de logistiek of technische bedrijven, maar soms ook wel in andere sectoren.”

Een voorbeeld van iemand die succesvol een BBL-traject volgde, heeft Robert zo bij de hand. “Neem het verhaal van Bert Suijker. Toen bleek dat het onderwijsvak niks voor hem was, volgde hij een BBL-opleiding tot allround meubelmaker. Inmiddels is hij werkvoorbereider bij een meubelfabriek.”

Gerelateerde artikelen

5 redenen om een opleiding te volgen

Werken en leren gaan uitstekend samen. Zo leer een vak in de theorie én in de praktijk. Wij geven je daarom vijf redenen om een opleiding te volgen.   Een training, een cursus of een complete opleiding. Het kan zinvol zijn om naast je werk je te verdiepen of te specialiseren. Bij Intro Personeel kan je […]

Lees artikel

Laboratoriumtafels installeren is een uitdagend klusje

Laboratoria in ziekenhuizen en practicumlokalen in scholen zijn niet plekken waar je alle dagen komt. Of je moet Buitendienstmonteur Laboratoriumtafels zijn natuurlijk. “In deze baan gaat het erom dat je alle onderdelen op de juiste manier monteert.”  Recruiter Jarno Stuut zoekt monteurs die zin hebben in een mooie uitdaging als buitendienstmonteur.   Wat ga je precies […]

Lees artikel

Zoek je werk? In de bouw kan je alle kanten op

Komende jaren zijn er veel huizen, woningen, appartementen en kantoren nodig. Dat biedt kansen voor mensen die in de bouw aan de slag willen. Volgens het UWV zegt 1 op de 5 werkgevers in de bouwsector een tekort aan personeel te hebben. Je hoeft maar een stad of dorp in te rijden of je ziet […]

Lees artikel