Blog

Solliciteren terwijl je een vaste baan hebt?

6 juli, 2021

Veel mensen vragen zich af wat het beste moment is om te solliciteren op een nieuwe vacature. De ervaring leert dat het makkelijker is om een nieuwe baan te vinden vanuit een vaste baan dan vanuit een uitkeringssituatie. Heb je momenteel een vaste baan en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Door middel van deze blog geef ik je een aantal nuttige tips die je helpen bij je zoektocht naar een nieuwe baan.

1. Bezin jezelf op de volgende stap in je loopbaan

Voordat je gaat solliciteren is het belangrijk om goed na te denken over de volgende stap in je carrière. Vraag jezelf: “Wat mis ik in mijn huidige werk en aan welke eisen moet een nieuwe baan voldoen?” Hierbij kun je denken aan doorgroeimogelijkheden, scholing, functie-inhoud en secundaire arbeidsvoorwaarden. Praat met mensen die dicht bij je staan. Door het gesprek aan te gaan, leer je in te zien wat belangrijk voor je is!

2. Gericht solliciteren op een vacature

Wanneer je gaat solliciteren is het belangrijk om gericht te reageren op een voor jou geschikte vacature. Hierbij is het belangrijk dat je sollicitatiebrief en cv relevante informatie bevatten voor de functie waar je je op richt. Als je aanvullende vragen hebt over een vacature, is het daarnaast aan te raden om deze vragen eerst uit te spreken in een telefonisch gesprek met de werkgever. Als de vacature dan nog steeds interessant is, kun je gericht een cv en sollicitatiebrief sturen en refereren aan het eerdere telefonische contactmoment.

3. Volg de markt en blijf op de hoogte van actuele vacatures

Indien je je aan het oriënteren bent op een nieuwe baan is het aan te raden om op de hoogte te blijven van de markt en de actuele vacatures. Wat zijn de trends en wat zijn de verwachtingen in de markt? Welke vacatures zijn interessant en waar kun je deze het beste vinden? Hoeveel vacatures staan er open die aansluiten bij de door jouw gewenste functie?

4. Schrijf je in bij een bemiddelingsbureau in vaste banen

Het is slim om je in te schrijven bij een bemiddelingsbureau in vaste banen. Hiermee vergroot je je speelveld. De specialist in vaste banen kan je goed adviseren in het maken van de juiste keuze. Ook kunnen de medewerkers je op de hoogte brengen van actuele vacatures en trends in de markt. Het bemiddelingsbureau kan ondersteuning bieden door bijvoorbeeld feedback te geven op je cv en/of motivatiebrief. Veel bedrijven besteden tegenwoordig de werving en selectie uit aan een specialist. Hierdoor zijn veel vacatures niet meer direct te vinden via websites van opdrachtgevers maar juist wel bij een bemiddelingsbureau.

5. Zorg voor een overzichtelijk cv en een heldere motivatiebrief

Voordat je je uitleeft is het slim om je doel helder te hebben. Bij het schrijven van een motivatiebrief en cv moet je altijd voor ogen houden wat je wilt gaan bereiken. Zorg dat beide zijn aangepast aan de branche waarin je solliciteert. Bij het schrijven van een goede motivatiebrief en een pakkend cv is het belangrijk om deze door een ander persoon in je omgeving te laten controleren. Zorg bij het schrijven van je motivatiebrief voor een creatieve en goede opening. Hiermee trek je de aandacht van de lezer en nodig je uit om verder te lezen. Benoem in je brief vooral waarom jouw profiel aansluit op de betreffende vacature. Wees helder in de communicatie en zorg voor een verzorgde en professionele opbouw. Op internet zijn veel cv-formats te vinden. Deze kun je gebruiken als basis voor het maken van je cv.

6. Up-to-date LinkedIn-profiel

Zorg voor een helder en overzichtelijk LinkedIn-profiel. Voeg een representatieve en duidelijke foto toe en maak eventueel een samenvatting van je huidige werkzaamheden. Op LinkedIn bestaat de mogelijkheid om je profiel open te stellen voor nieuw werkaanbod zonder dat dit zichtbaar is voor je huidige werkgever of collega’s. Dit is enkel zichtbaar voor mensen die in het bezit zijn van een (betaald) recruitersaccount.

7. Plan je sollicitatiegesprek buiten werktijd

Niets is zo vervelend als wanneer je werkgever erachter komt dat je hebt gelogen om vrij te nemen. Daarom is het handig om een sollicitatiegesprek buiten werktijd in te plannen. Als dit niet lukt kun je ook een dagdeel vrij nemen. Lieg in elk geval niet over de reden om vrij te nemen. Je hoeft niet altijd een reden aan te dragen om vrij te zijn.

8. Schrijf je in op 2 of 3 vacaturebanken

Hoewel het vooral aan te raden is om je in te schrijven bij een bemiddelingsbureau, kun je er ook voor kiezen om jezelf in te schrijven bij twee of drie vacaturebanken. Wees selectief bij het kiezen van een vacaturebank. Zoek een vacaturebank die aansluit bij de sector waarin jij werkzaam bent. Wanneer je je inschrijft bij diverse vacaturebanken dan kunnen de reacties erg uitlopend en veel zijn. Zorg dat je het overzicht bewaart en goed vastlegt met wie je contact hebt gehad.

9. Wees positief!

Tijdens sollicitatiegesprekken gebeurt het nog wel eens dat mensen negatief spreken over hun huidige werkgever. Ons advies is: wees positief en reëel! Probeer juist het positieve te belichten! Natuurlijk kunnen er redenen zijn waardoor je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, maar vergeet niet dat je op het moment van solliciteren nog in dienst bent bij je huidige werkgever.

Gerelateerde artikelen

5 redenen om een opleiding te volgen

Werken en leren gaan uitstekend samen. Zo leer een vak in de theorie én in de praktijk. Wij geven je daarom vijf redenen om een opleiding te volgen.   Een training, een cursus of een complete opleiding. Het kan zinvol zijn om naast je werk je te verdiepen of te specialiseren. Bij Intro Personeel kan je […]

Lees artikel

Laboratoriumtafels installeren is een uitdagend klusje

Laboratoria in ziekenhuizen en practicumlokalen in scholen zijn niet plekken waar je alle dagen komt. Of je moet Buitendienstmonteur Laboratoriumtafels zijn natuurlijk. “In deze baan gaat het erom dat je alle onderdelen op de juiste manier monteert.”  Recruiter Jarno Stuut zoekt monteurs die zin hebben in een mooie uitdaging als buitendienstmonteur.   Wat ga je precies […]

Lees artikel

Zoek je werk? In de bouw kan je alle kanten op

Komende jaren zijn er veel huizen, woningen, appartementen en kantoren nodig. Dat biedt kansen voor mensen die in de bouw aan de slag willen. Volgens het UWV zegt 1 op de 5 werkgevers in de bouwsector een tekort aan personeel te hebben. Je hoeft maar een stad of dorp in te rijden of je ziet […]

Lees artikel