De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Veel baankansen in werktuigbouwkunde en mechatronica

1 september, 2022
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek
Werknemer aan de slag als elektromonteur.

Techneuten zijn gewild op de arbeidsmarkt. Voor werktuigbouwkundigen en technici gespecialiseerd in mechatronica is dat niet anders. Wil je dus graag met robots en andere geavanceerde machines werken dan is zijn WTB en mechatronica helemaal jouw ding.

De begrippen werktuigbouwkunde en mechatronica worden vaak door elkaar gebruikt en nogal eens met elkaar verwisseld. Het verschil tussen de twee zit ‘em daarin dat mechatronica een onderdeel is van werktuigbouwkunde. Als je elektrotechniek en informatica combineert met werktuigbouwkunde heb je namelijk mechatronica. Veel mechatronica is in werktuigbouwkundige apparaten te vinden.

Waarom zou je een baan kiezen in de mechatronica of werktuigbouwkunde?

Technici met kennis over werktuigbouwkunde en mechatronica zijn schaars. Je hebt dus een grote kans op een baan als je in deze sector gaat werken. Hoewel baankans een goede reden is, moet je het vak uiteraard wel écht leuk vinden (maar dat geldt voor elk beroep).  Het leuke van dit vakgebied is dat je met jouw kennis en kunde bijdraagt aan innovatievere en betere samenleving. Door jouw werk verbeter je de techniek. Doordat jij bijvoorbeeld de robotarm van een machine repareert kan de productie van een product blijven doorgaan. Bovendien staat de techniek nooit stil en heb je daarom een goed toekomstperspectief: er is altijd werk.

Welke diploma’s heb je nodig in de WTB en mechatronica?

Zowel op mbo- als op hbo-niveau kan je een diploma werktuigbouwkunde behalen. Ook de opleiding mechatronica is op beide niveaus te volgen. Met alle diploma’s kan je zo in dit vakgebied aan de slag. Ook zijn het vaak opleidingen die in deeltijd te volgen zijn. De mogelijkheid bestaat dus om te werken en te leren.

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er in de werktuigbouwkunde en mechatronica?

Net als banen zijn er in de WTB en mechanatronica veel mogelijkheden om door te groeien. Bij veel bedrijven kan je als starter aan de slag, waarna er genoeg kansen zich voordoen om op te klimmen naar een hogere functie. Je begint bijvoorbeeld als monteur mechatronica en groeit door naar een functie van engineer of projectleider. Ook kan je je natuurlijk specialiseren. Wie weet ontwikkel jij jezelf bijvoorbeeld als een expert op het gebied van fruitteeltmachines.

Hoeveel verdien je in deze sector?

Het is nog niet genoemd, maar het salaris kan ook zeker een reden zijn om voor een beroep in de mechatronica of werktuigbouwkunde te kiezen. Het salaris van een werktuigbouwkundige begint zo rond 2.800 euro, maar kijk niet op als het meer is. Je salaris stijgt naarmate je (meer) gespecialiseerd bent en hoeveel ervaring je hebt opgebouwd. Ben je een goed opgeleide werktuigbouwkundige met een berg ervaring dan kan je salaris zomaar 4.000 euro bedragen.

De serie ‘Aan de bak in het vak’ geeft je een kijkje in de sectoren en vakgebieden.

Gerelateerde artikelen

Een man staat aan een check-in balie met een vrouw achter de balie. warm gekleurd

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris is het gemiddelde inkomen dat gewoonlijk wordt verdiend door mensen met vergelijkbare functies of rollen in een bepaalde sector of bedrijfstak. Marktconform salaris 2024 Het marktconform salaris 2024 kan worden vergeleken met het gemiddelde salaris in Nederland voor dat jaar. Het gemiddelde salaris van Nederland wordt vaak geïllustreerd aan de hand van […]

Lees artikel

Verschil detacheren en uitzenden

Uitzend- en Detacheringsbureaus spelen beide een rol in tijdelijk werk, maar wat zijn de verschillen? Een detacheringsbureau levert specialisten voor langere projecten, terwijl een uitzendbureau zich richt op diverse banen bij verschillende werkgevers. Intro vertelt je graag meer over deze belangrijke onderscheidende factor tussen uitzend- en detacheringsbureaus in deze blog. Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel
Welke werkgever past bij mij?

Hoe weet je of een nieuwe werkgever bij je past?

Een baan zoeken is af en toe best een dingetje. Het is natuurlijk het beste als jíj en je nieuwe werkgever een uitstekend bij elkaar passen. Maar hoe weet je dat? Niets is leuker dan een baan waar leuk werk hebt én je het helemaal naar je zin hebt. Door je af te vragen of […]

Lees artikel