De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Artikel

Elektromonteur: een vak vol spanning en techniek

11 maart, 2025
Man is aan het werk met elektro.

Wat doet een elektromonteur? Wat verdient een elektromonteur? En ben je op zoek naar een vacatures elektromonteur met een goed elektromonteur salaris? Als elektromonteur zorg je ervoor dat elektrische installaties goed functioneren, veilig zijn en voldoen aan alle eisen. Of je nu werkt in woningen, bedrijven of de industrie, zonder elektromonteurs zou onze wereld er heel anders uitzien. In deze blog ontdek je alles over een elektromonteur!

 

Wat doet een elektromonteur?

Als elektromonteur ben jij dé specialist op het gebied van elektriciteit. Je legt nieuwe installaties aan, repareert storingen en onderhoudt bestaande systemen. Dit kan gaan om elektrische bedrading in huizen en kantoren, maar ook om complexe installaties in fabrieken of grote infrastructuurprojecten.

Belangrijke taken van een elektromonteur:

  • Het installeren en aansluiten van elektrische systemen en bedrading
  • Het opsporen en verhelpen van storingen
  • Onderhoud uitvoeren aan bestaande installaties
  • Werken met schakelkasten en meterkasten
  • Veiligheidscontroles uitvoeren volgens de geldende normen

Elektromonteurs werken in verschillende sectoren. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in de woningbouw, de industrie of zelfs in de duurzame energie, zoals bij de installatie van zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto’s.

 

Hoe word je elektromonteur?

Om als elektromonteur aan de slag te kunnen, heb je een opleiding elektromonteur nodig. De meest gebruikelijke route is een MBO opleiding elektromonteur (niveau 2, 3 of 4). Tijdens deze opleiding elektromonteur leer je hoe elektrische installaties werken, hoe je veilig met elektriciteit omgaat en hoe je storingen opspoort en verhelpt.

Opleidingstraject:

  • MBO Elektrotechniek (niveau 2-4) – Dit is de basisopleiding om elektromonteur te worden. Je leert alles over bedrading, installaties en technische tekeningen.
  • BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) – Veel elektromonteurs kiezen ervoor om vier dagen te werken en één dag per week naar school te gaan. Hierdoor doe je direct praktijkervaring op.
  • Certificaten en specialisaties – Denk aan NEN 3140 (veilig werken met laagspanning) en NEN 1010 (installatienormen). Met extra certificeringen kun je je specialiseren in bijvoorbeeld industriële elektrotechniek of domotica.

Naast een diploma zijn praktische vaardigheden en ervaring ontzettend belangrijk. Veel elektromonteurs starten met een stage of werken via een leerwerktraject (BBL), waarbij je vier dagen per week werkt en één dag naar school gaat.

Na je opleiding elektromonteur kun je direct aan de slag als elektromonteur. Wil je doorgroeien? Dan kun je je specialiseren als eerste monteur, technisch tekenaar of werkvoorbereider in de elektrotechniek.

 

Waarom kiezen voor een baan als elektromonteur?

  • Goede werkgelegenheid: Er is een grote vraag naar elektromonteurs, dus je hebt volop kansen op werk.
  • Afwisselend werk: Geen dag is hetzelfde, je werkt op verschillende locaties en met verschillende systemen.
    Goede verdiensten: Elektromonteurs verdienen een prima salaris, dat kan oplopen naarmate je meer ervaring en certificaten hebt.
    Duurzaam en toekomstgericht: De vraag naar elektrische installaties groeit door de energietransitie en verduurzaming.

 

Wat verdient een elektromonteur?

Wil je weten wat het elektromonteur salaris is? Bekijk dan snel onze pagina over het elektromonteur salaris.

Elektromonteur salaris

 

Vacatures elektromonteur

Ben jij iemand die graag met techniek werkt en het leuk vindt om met elektriciteit bezig te zijn? Dan is een baan als elektromonteur misschien wel iets voor jou! Bekijk snel onze pagina over vacatures elektromonteur waar je diverse vacatures elektromonteur op terugvindt!

Vacatures elektromonteur

Bekijk ook de nieuwste blogs van Intro Personeel

De juiste medewerker op de juiste plek

De voordelen van de juiste medewerker op de juiste plek

Als werkgever lijkt het soms zo makkelijk om een vacature in te vullen. Je zoekt iemand met de juiste opleiding en ervaring, voert een gesprek en maakt een keuze. De praktijk is echter weerbarstiger. We leggen graag uit waarom de juiste match, de juiste medewerker op de juiste plek, zo belangrijk is. Op papier kan […]

Lees artikel
Hoe ga je om met een lastige collega

Hoe ga je om met lastige collega’s?

Niet iedereen is zoals jij, en dat kan soms best lastig zijn. Zeker als jullie collega’s zijn en moeten samenwerken. Iedereen heeft wel eens te maken met een collega met wie het minder goed klikt. Maar hoe ga je daarmee om op de werkvloer? Een collega die vaak te laat is, iemand die zijn koffie […]

Lees artikel
Techneuten op cursus

Zo helpt Intro Personeel jou écht verder in je persoonlijke groei

Persoonlijke groei en ontwikkeling in je werk zijn belangrijk. Dat beseffen we bij Intro Personeel maar al te goed. Daarom staat jouw persoonlijke ontwikkeling hoog op onze agenda. Maar hoe besteden we daar precies aandacht aan? Wie via Intro Personeel aan het werk gaat, krijgt niet zomaar een baan. Je werkt toe naar een vaste […]

Lees artikel