De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Elektromonteur heeft grote baankans

3 mei, 2022
Hans Bossenbroek

Elektromonteur, monteur elektrotechniek of elektricien. Hoe je een elektromonteur ook noemt, er sowieso is een groot tekort aan mensen in dit beroep. Wie dus graag wil werken in de elektrotechniek heeft dus een grote kans op een baan.  

Elektromonteur is door de UWV bestempeld als een kansrijk beroep. Dat betekent dat er in deze beroepsgroep veel vacatures zijn en voor werkzoekenden veel gelegenheden zijn om als monteur in deze branche aan de slag te gaan. Je kunt gaan werken bij bedrijven in de industrie, elektrotechniek en bouwsector.

Wat doet een elektromonteur?

Wat een elektromonteur doet zit al een beetje in de naam verstopt. De monteur is bezig met het installeren, onderhouden, repareren en testen van elektrotechnische installaties of apparaten. Bijvoorbeeld een monteur die de machines van een bakkerij draaiende houdt.

Je takenpakket is gevarieerd.

Eén van de belangrijkste taken van een elektromonteur is de installatie van elektrotechnische installaties en apparaten. Daarbij kan je aan allerlei dingen denken. Zonnepanelen, datanetwerken, machines, schakelkasten, alarmsystemen, verkeerslichten en noem maar op.
Ook heb je onderhoudstaken en controleer je of systemen of apparaten werken.
Verder ben je bezig met het testen en toetsen van die systemen en apparaten. Dat gaat vaak volgens een NEN-normering. Dit zijn normen en regels waaraan de systemen en apparaten moeten voldoen.
Ook ben je verantwoordelijk voor de bijbehorende administratie zoals het uitwerken van rapportages en adviezen.

Welke opleidingen moet je volgen om elektromonteur te worden?

Wie een mbo-opleiding elektrotechniek volgt (van niveau 2 tot niveau 4) kan als elektromonteur aan de slag. Je kan een BBL- (deeltijd) of een BOL-opleiding (voltijd) volgen. Ook heb je vaak een VCA-certificaat en een rijbewijs nodig. Op de opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je (technische) tekeningen moet lezen en hoe je op een veilige manier kunt werken.

Hoe ziet een werkdag als elektromonteur eruit?

Na een bakkie koffie op de zaak ga je – al dan niet samen met een collega – op weg naar particuliere klanten of bedrijven. Hier werk op kleine en grote projecten. Op sommige projecten werk je dan ook meer dan één dag. Het werk is afwisselend. Je installeert er elektrotechnische installaties, bent bezig met onderhoudswerkzaamheden eraan of voert reparaties uit.

Wat verdien je als elektromonteur?

Wie als elektromonteur aan de slag gaat, verdient al snel zo’n 2500 euro bruto per maand. Wie ervaring opdoet en verdere opleidingen volgt, kan doorgroeien naar een functie van senior elektromonteur en een brutosalaris 3500 euro per maand ontvangen.

Bekijk elektromonteur vacatures

 

 

Gerelateerde artikelen

Wat is een modaal inkomen in 2023?

Het praten over inkomen is vaak een taboe in de Nederlandse samenleving. Intro Personeel vindt het belangrijk om iedereen te vertellen over het modaal inkomen van 2023. Als wij open zijn over de salarissen, ontstaat er meer gelijkheid onder de werknemers. Dit vinden wij van Intro Personeel erg belangrijk. Grote kans namelijk dat je niet […]

Lees artikel

Hoe jij kan profiteren van het personeelstekort

Welk beroep je ook hebt tegenwoordig, er is vrijwel zeker een grote vraag naar personeel in jouw sector. Daar kan jij, als werkzoekende, van profiteren, Maar hoe doe je dat? Of je nu monteur, hovenier, loodgieter of commercieel medewerkers bent. In alle beroepen zijn er vandaag de dag te weinig of nauwelijks mensen beschikbaar. Dat […]

Lees artikel

Waarom het belangrijk is om werk te hebben

Het is net geen basisbehoefte in het leven. Maar het is wel enorm belangrijk om werk of een baan te hebben. Waarom is het zo belangrijk dat je iets te doen hebt waar je helemaal blij van wordt? Maar liefst iets meer dan 73 procent van de bevolking (mensen van 15 tot 75 jaar) heeft […]

Lees artikel