De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Elektro monteur heeft grote baankans

3 mei, 2022
Hans Bossenbroek

Elektro monteur, monteur elektrotechniek of elektricien. Hoe je een elektromonteur ook noemt, er sowieso is een groot tekort aan mensen in dit beroep. Wie dus graag wil werken in de elektrotechniek heeft dus een grote kans op een baan.  

Elektromonteur is door de UWV bestempeld als een kansrijk beroep. Dat betekent dat er in deze beroepsgroep veel vacatures zijn en voor werkzoekenden veel gelegenheden zijn om als monteur in deze branche aan de slag te gaan. Je kunt gaan werken bij bedrijven in de industrie, elektrotechniek en bouwsector.

 

Wat doet een elektro monteur?

Wat een elektromonteur doet zit al een beetje in de naam verstopt. De monteur is bezig met het installeren, onderhouden, repareren en testen van elektrotechnische installaties of apparaten. Bijvoorbeeld een monteur die de machines van een bakkerij draaiende houdt. Je takenpakket is gevarieerd. Eén van de belangrijkste taken van een elektromonteur is de installatie van elektrotechnische installaties en apparaten. Daarbij kan je aan allerlei dingen denken. Zonnepanelen, datanetwerken, machines, schakelkasten, alarmsystemen, verkeerslichten en noem maar op.Ook heb je onderhoudstaken en controleer je of systemen of apparaten werken. Verder ben je bezig met het testen en toetsen van die systemen en apparaten. Dat gaat vaak volgens een NEN-normering. Dit zijn normen en regels waaraan de systemen en apparaten moeten voldoen.Ook ben je verantwoordelijk voor de bijbehorende administratie zoals het uitwerken van rapportages en adviezen.

 

Welke opleidingen moet je volgen om elektro monteur te worden?

Wie een mbo-opleiding elektrotechniek volgt (van niveau 2 tot niveau 4) kan als elektromonteur aan de slag. Je kan een BBL- (deeltijd) of een BOL-opleiding (voltijd) volgen. Ook heb je vaak een VCA-certificaat en een rijbewijs nodig. Op de opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je (technische) tekeningen moet lezen en hoe je op een veilige manier kunt werken.

 

Hoe ziet een werkdag als elektro monteur eruit?

Na een bakkie koffie op de zaak ga je – al dan niet samen met een collega – op weg naar particuliere klanten of bedrijven. Hier werk op kleine en grote projecten. Op sommige projecten werk je dan ook meer dan één dag. Het werk is afwisselend. Je installeert er elektrotechnische installaties, bent bezig met onderhoudswerkzaamheden eraan of voert reparaties uit.

 

Wat verdien je als elektro monteur?

Wie als elektromonteur aan de slag gaat, verdient al snel zo’n 2500 euro bruto per maand. Wie ervaring opdoet en verdere opleidingen volgt, kan doorgroeien naar een functie van senior elektromonteur en een brutosalaris 3500 euro per maand ontvangen.

Bekijk elektromonteur vacatures

Gerelateerde artikelen

Bram Valkenburg van Intro EU Staffing

Zoek je een monteur of operator? Bel Bram van Intro EU Staffing eens

Het kan precies de uitkomst zijn voor bedrijven die hard op zoek zijn naar technisch personeel: Intro EU Staffing. De zusteronderneming van Intro Personeel bemiddelt met veel succes Europese werknemers. “Het is een oplossing waar veel bedrijven niet aan denken.” Bram Valkenburg, manager van Intro EU Staffing, is de aangewezen persoon om te vragen waarom […]

Lees artikel
monteur plezier bezig met het aandraaien van een moteronderdeel.

Carrièreswitch maken: Zet de stap naar een nieuwe toekomst

Een carrièreswitch maken kan een spannende, maar ook uitdagende stap zijn. Of je nu vastloopt in je huidige baan, toe bent aan iets nieuws, of je passie hebt gevonden in een andere sector, een carrièreswitch biedt de kans om jezelf opnieuw uit te vinden. In deze blog bespreken we wat een carrièreswitch inhoudt, hoe je […]

Lees artikel
logistiek locatie manager

Omscholen met salaris: Ontdek hoe jij dit voor elkaar krijgt

In een snel veranderende arbeidsmarkt is het voor veel mensen aantrekkelijk om zich te laten omscholen naar een ander beroep. Omscholen met salaris biedt de ideale mogelijkheid om een nieuwe richting in te slaan zonder financieel risico. Of je nu midden in je carrière zit of juist op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, de […]

Lees artikel