De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Elektro monteur heeft grote baankans

3 mei, 2022
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek

Elektro monteur, monteur elektrotechniek of elektricien. Hoe je een elektromonteur ook noemt, er sowieso is een groot tekort aan mensen in dit beroep. Wie dus graag wil werken in de elektrotechniek heeft dus een grote kans op een baan.  

Elektromonteur is door de UWV bestempeld als een kansrijk beroep. Dat betekent dat er in deze beroepsgroep veel vacatures zijn en voor werkzoekenden veel gelegenheden zijn om als monteur in deze branche aan de slag te gaan. Je kunt gaan werken bij bedrijven in de industrie, elektrotechniek en bouwsector.

 

Wat doet een elektro monteur?

Wat een elektromonteur doet zit al een beetje in de naam verstopt. De monteur is bezig met het installeren, onderhouden, repareren en testen van elektrotechnische installaties of apparaten. Bijvoorbeeld een monteur die de machines van een bakkerij draaiende houdt. Je takenpakket is gevarieerd. Eén van de belangrijkste taken van een elektromonteur is de installatie van elektrotechnische installaties en apparaten. Daarbij kan je aan allerlei dingen denken. Zonnepanelen, datanetwerken, machines, schakelkasten, alarmsystemen, verkeerslichten en noem maar op.Ook heb je onderhoudstaken en controleer je of systemen of apparaten werken. Verder ben je bezig met het testen en toetsen van die systemen en apparaten. Dat gaat vaak volgens een NEN-normering. Dit zijn normen en regels waaraan de systemen en apparaten moeten voldoen.Ook ben je verantwoordelijk voor de bijbehorende administratie zoals het uitwerken van rapportages en adviezen.

 

Welke opleidingen moet je volgen om elektro monteur te worden?

Wie een mbo-opleiding elektrotechniek volgt (van niveau 2 tot niveau 4) kan als elektromonteur aan de slag. Je kan een BBL- (deeltijd) of een BOL-opleiding (voltijd) volgen. Ook heb je vaak een VCA-certificaat en een rijbewijs nodig. Op de opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je (technische) tekeningen moet lezen en hoe je op een veilige manier kunt werken.

 

Hoe ziet een werkdag als elektro monteur eruit?

Na een bakkie koffie op de zaak ga je – al dan niet samen met een collega – op weg naar particuliere klanten of bedrijven. Hier werk op kleine en grote projecten. Op sommige projecten werk je dan ook meer dan één dag. Het werk is afwisselend. Je installeert er elektrotechnische installaties, bent bezig met onderhoudswerkzaamheden eraan of voert reparaties uit.

 

Wat verdien je als elektro monteur?

Wie als elektromonteur aan de slag gaat, verdient al snel zo’n 2500 euro bruto per maand. Wie ervaring opdoet en verdere opleidingen volgt, kan doorgroeien naar een functie van senior elektromonteur en een brutosalaris 3500 euro per maand ontvangen.

Bekijk elektromonteur vacatures

Gerelateerde artikelen

Hovenier Wesley.

Waarom het leuk is om hovenier te zijn

Er zijn veel redenen om te kiezen voor het beroep van hovenier. In ‘het groen’ zijn er tal van vacatures te vinden. Wie weet is een baan in deze sector wel wat voor jou. Werken in de buitenlucht Houd je van buiten zijn? Dan is hovenier een ideaal beroep voor jou. Het spreekt voor zich […]

Lees artikel

Hoe ben je een goede collega?

Je komt ze  een groot deel van de week tegen: collega’s. Je ziet ze waarschijnlijk vaker dan je (eventuele) partner. Daarom is het belangrijk om een goede collega te zijn. Dat is niet alleen fijn voor de ander, maar ook voor jouzelf. Als werknemer wil je een positieve bijdrage leveren aan je team en je […]

Lees artikel
Parasol voor de veilingactie voor de Florys Foundation

10. Parasol

Huidige bod: €0,- Parasol Ben jij op zoek naar een mooie parasol voor deze zomer? Productbeschrijving Ontsnap aan de zomerhitte met deze stijlvolle blauwe parasol. Of je nu ontspant op het strand, in je achtertuin of op een terras, onze blauwe parasol biedt de perfecte schaduw. Diameter: 1,5 meter Kleur: blauw Inzamelingsactie Deze parasol is […]

Lees artikel