De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Elektro monteur heeft grote baankans

3 mei, 2022
Hans Bossenbroek

Elektro monteur, monteur elektrotechniek of elektricien. Hoe je een elektromonteur ook noemt, er sowieso is een groot tekort aan mensen in dit beroep. Wie dus graag wil werken in de elektrotechniek heeft dus een grote kans op een baan.  

Elektromonteur is door de UWV bestempeld als een kansrijk beroep. Dat betekent dat er in deze beroepsgroep veel vacatures zijn en voor werkzoekenden veel gelegenheden zijn om als monteur in deze branche aan de slag te gaan. Je kunt gaan werken bij bedrijven in de industrie, elektrotechniek en bouwsector.

 

Wat doet een elektro monteur?

Wat een elektromonteur doet zit al een beetje in de naam verstopt. De monteur is bezig met het installeren, onderhouden, repareren en testen van elektrotechnische installaties of apparaten. Bijvoorbeeld een monteur die de machines van een bakkerij draaiende houdt. Je takenpakket is gevarieerd. Eén van de belangrijkste taken van een elektromonteur is de installatie van elektrotechnische installaties en apparaten. Daarbij kan je aan allerlei dingen denken. Zonnepanelen, datanetwerken, machines, schakelkasten, alarmsystemen, verkeerslichten en noem maar op.Ook heb je onderhoudstaken en controleer je of systemen of apparaten werken. Verder ben je bezig met het testen en toetsen van die systemen en apparaten. Dat gaat vaak volgens een NEN-normering. Dit zijn normen en regels waaraan de systemen en apparaten moeten voldoen.Ook ben je verantwoordelijk voor de bijbehorende administratie zoals het uitwerken van rapportages en adviezen.

 

Welke opleidingen moet je volgen om elektro monteur te worden?

Wie een mbo-opleiding elektrotechniek volgt (van niveau 2 tot niveau 4) kan als elektromonteur aan de slag. Je kan een BBL- (deeltijd) of een BOL-opleiding (voltijd) volgen. Ook heb je vaak een VCA-certificaat en een rijbewijs nodig. Op de opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je (technische) tekeningen moet lezen en hoe je op een veilige manier kunt werken.

 

Hoe ziet een werkdag als elektro monteur eruit?

Na een bakkie koffie op de zaak ga je – al dan niet samen met een collega – op weg naar particuliere klanten of bedrijven. Hier werk op kleine en grote projecten. Op sommige projecten werk je dan ook meer dan één dag. Het werk is afwisselend. Je installeert er elektrotechnische installaties, bent bezig met onderhoudswerkzaamheden eraan of voert reparaties uit.

 

Wat verdien je als elektro monteur?

Wie als elektromonteur aan de slag gaat, verdient al snel zo’n 2500 euro bruto per maand. Wie ervaring opdoet en verdere opleidingen volgt, kan doorgroeien naar een functie van senior elektromonteur en een brutosalaris 3500 euro per maand ontvangen.

Bekijk elektromonteur vacatures

Gerelateerde artikelen

Een foto van de Italiaanse kust gedurende de zomer.

Vakantiegeld 2024: Belasting, Bruto/Netto en AOW

Vakantiegeld 2024 is een belangrijk extraatje waar veel Nederlanders elk jaar naar uitkijken. Het biedt de mogelijkheid om een vakantie te boeken, spaargeld aan te vullen of andere uitgaven te dekken. In 2024 zijn er een aantal veranderingen en belangrijke aandachtspunten rondom vakantiegeld die je niet mag missen. In deze blog behandelen we alles wat […]

Lees artikel
Een witte man schrijft en CV op zijn laptop op kantoor met een uitzicht op de erasmus brug en de hoofbouw van Rotterdam.

Creëer het Perfecte CV: Tips, Voorbeelden en Handige Adviezen

Een goed CV is essentieel voor het vinden van een baan. Het biedt werkgevers een eerste indruk van jouw kwalificaties, ervaring en persoonlijkheid. In deze blog bespreken we hoe je een CV kunt maken dat je kansen op succes vergroot.   Waarom een Sterk CV Belangrijk is Een CV is meer dan een lijst van […]

Lees artikel

Een open sollicitatie: Voorbeeld en stappenplan

Een open sollicitatie kan de sleutel zijn tot die droombaan waar u al zo lang naar zoekt. Maar wat is een open sollicitatie eigenlijk? En hoe schrijf je er een? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over open sollicitaties. 1. Wat is een open sollicitatie? Een open sollicitatie is een brief of […]

Lees artikel