De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Artikel

Hoe je afwijzing op een vacature voorkomt

14 december, 2021

 Niemand wil het: een afwijzing op een vacature ontvangen. Toch gebeurt het soms helaas. Maar het is te voorkomen, zegt recruiter Arjan de Lijster. “Leer van de feedback die je krijgt.” 

Afwijzen is gelukkig maar een klein onderdeel van mijn werk, zegt Arjan, recruiter op de Intro-vestiging in Barendrecht. “In de meeste gevallen nodig ik iemand namelijk wél uit voor een gesprek. Het grootste gedeelte van de kandidaten is erg enthousiast en wil graag aan het werk.”    

Toch komt een afwijzing wel eens voor. "Natuurlijk is het fijn als iemand gemotiveerd overkomt, maar daar ligt het niet altijd aan. Het ligt soms ook aan de functie waarop iemand solliciteert. Op een vacature van een administratief medewerker krijg ik soms wel twintig reacties, terwijl er op een functie van een elektromonteur maar één iemand solliciteert. In dat laatste geval is de kans dat je op gesprek kan komen natuurlijk groter.” Ook een heel andere reden komt voor. “Soms zoekt iemand een baan voor twee weken of een maand. Omdat wij in vaste banen bemiddelen kunnen wij die persoon niet verder helpen en verwijs ik iemand door naar een uitzendbureau die mensen voor korte termijn mensen uitzendt.” 

Bellen 

Maar het goede nieuws: een afwijzing is te voorkomen. “Belangrijk is dat je laat zien dat je gemotiveerd bent en desbetreffende baan graag wil hebben. Dat kan je laten blijken door bijvoorbeeld een goede motivatie te schrijven voor de specifieke functie waarnaar je solliciteert. Door geen standaardbrief te gebruiken laat je zien dat je daadwerkelijk bent interesse hebt in de baan. Een andere manier is door te bellen naar de recruiter en je toe te lichten waarom jíj die baan moet hebben. Of als je in de buurt woont: loop gewoon eens langs. Dan weten de recruiters wie je bent.” 

Het kan zelfs nog helpen om na een afwijzingsbericht een reactie terug te geven. “Als iemand een bedankje stuurt op een afwijzingsmail dan zegt dat wat mij betreft veel over die persoon. Het komt netjes en gemotiveerd over. Soms is het voor mij een aanleiding om een kandidaat alsnog op gesprek uit te nodigen.” 

Leren  

Motivatie laten zien is dus belangrijk, zegt Arjan. “Ooit solliciteerde er een schoonmaker bij ons naar een baan in de GWW-sector. Op basis van zijn cv zou ik hem in eerste instantie afwijzen. Toen ik hem echter aan de telefoon sprak was hij erg gemotiveerd. Reden genoeg om hem uit te nodigen. Inmiddels werkt hij met veel plezier in die baan.” 

Bovendien: van een afwijzing kan je ook leren. “Leer altijd van de feedback die je krijgt. Het wordt wel eens als negatief ervaren, maar er is altijd wel een punt waarvan je kunt leren. Ga bij jezelf te rade om erachter te komen wat er beter kan. Vraag jezelf af: wat kan ik doen om volgende keer een afwijzing te voorkomen? Kom je er niet uit? Je kan altijd even bellen om erover te sparren.” 

Bekijk ook de nieuwste blogs van Intro Personeel

Twee personen, een man en een vrouw, die elkaar de band schudden op kantoor.

Zo pak je een salarisonderhandeling slim aan!

Begin je binnenkort met een nieuwe baan of heb je bij je huidige baan een arbeidsvoorwaardengesprek op de planning staan? Het is dé kans om er voor te zorgen dat jouw salaris aansluit bij jouw ervaring, vaardigheden en prestaties, en om dus een salarisonderhandeling plaats te laten vinden. Toch vinden veel mensen het lastig om […]

Lees artikel
Help ik zoek personeel

Waarom de recruiters van Intro Personeel mensen duurzaam bemiddelen

Wie personeel zoekt voor de lange termijn , moet zeker eens contact opnemen met één van de vestigingen van Intro Personeel. Wij verbinden bedrijven graag met mensen die langdurig voor hen willen werken. Intro Personeel is een specialist in vaste banen. Als je personeel zoekt en je belt naar één van onze recruiters, dan zullen […]

Lees artikel
Twee personen, een man en een vrouw, die elkaar de band schudden op kantoor.

Verschil detacheren en uitzenden

Als je op zoek bent naar een baan via een bemiddelingsbureau, kom je vaak de termen ‘detacheren’ en ‘uitzenden’ tegen. Beide constructies zorgen ervoor dat je via een externe partij bij een opdrachtgever aan de slag gaat, maar er zijn belangrijke verschillen. Denk aan werkzekerheid, contractduur en arbeidsvoorwaarden. Maar wat is detacheren en wat is […]

Lees artikel