Blog

Hulpmonteur moet vooral leergierig zijn

13 september, 2022
Hans Bossenbroek

Wie de ambitie heeft om monteur te worden, doet er goed aan te beginnen als hulpmonteur. Zo leer je stapsgewijs het vak van monteur. 

Je komt ze vaak zat tegen: vacatures van hulpmonteur. Bedrijven geven mensen vaak de kans om het vak van monteur te leren en zo aan de slag te gaan als hulpmonteur.  

Wat doet een hulpmonteur? 

De belangrijkste taak van een hulpmonteur is het assistentie verlenen aan een monteur. Een ervaren monteur brengt je de fijne kneepjes van het vak bij. Dat kan op elk denkbaar technisch vakgebied zijn. Denk bijvoorbeeld aan installatietechniek of elektrotechniek. Je leert het monteursvak op deze manier in de praktijk. Je bent dus veel aan ’t sleutelen onder toeziend oog van een ervaren collega. Van hulpmonteur kan je doorgroeien naar monteur en van daaruit zelfs verder. Bijvoorbeeld naar de functie van voorman of teamleider.  

Welke opleiding moet je volgen om hulpmonteur te worden? 

Het leuke is: als hulpmonteur volg je vaak een opleiding.  Dus om er één te worden hoef je alleen maar aan de slag te gaan als hulpmonteur. Ook omdat je geen specifieke vooropleiding hoeft te doen. Vaak is een middelbare schooldiploma al voldoenden. Wel zul je een leergierige instelling moet hebben, omdat je tijdens je baan een opleiding al gaan volgen. Dit kan een interne opleiding bij het bedrijf zelf zijn, maar net zo goed een cursus of training die je bij een externe opleider volgt.  

Hoe ziet een werkdag als hulpmonteur eruit? 

’s Ochtends vroeg drink je met je collega’s een stevige bak koffie op de zaak. Dan stap je samen met een ervaren collega de bedrijfsbus in. Op weg naar een klant die bijvoorbeeld een kapotte airconditioning heeft. Is die klus geklaard dan ga je naar de volgende klant. Na de middagpauze volgen nog één of meerder klanten. Net afhankelijk van de aard van het probleem. Aan het eind van de middag zijn je werkzaamheden klaar en kunnen jullie lekker naar huis.  

Wat verdien je als hulpmonteur? 

Het bruto startsalaris van een hulpmonteur ligt ongeveer rond 1800 euro en kan oplopen naar 2500 euro. Uiteraard helemaal afhankelijk in welke branche je werkt. Wie daarna monteur wordt kan nog meer verdienen.  

Op zoek naar een baan als hulpmonteur? Kijk eens bij onze vacatures of bel met één van onze recruiters.

Gerelateerde artikelen

VCA-training maakt logistiek medewerker Richard bewuster van veiligheid

Logistiek medewerker Richard Hack behaalde via de Intro Academy het VCA-VOL-certificaat voor leidinggevenden. De opgedane kennis kan hij goed gebruiken in zijn werk bij Beco Vianen. “Ik grijp alle kansen aan om hogerop te klimmen.”  Zo’n twee jaar geleden komt de 49-jarige Utrechter terecht bij zijn huidige werkgever en inmiddels heeft hij er een vast […]

Lees artikel

Veel baankansen in werktuigbouwkunde en mechatronica

Techneuten zijn gewild op de arbeidsmarkt. Voor werktuigbouwkundigen en technici gespecialiseerd in mechatronica is dat niet anders. Wil je dus graag met robots en andere geavanceerde machines werken dan is zijn WTB en mechatronica helemaal jouw ding. De begrippen werktuigbouwkunde en mechatronica worden vaak door elkaar gebruikt en nogal eens met elkaar verwisseld. Het verschil […]

Lees artikel

Banentool helpt je bij zoektocht naar nieuwe baan

Stel, je zoekt een baan, maar je weet niet goed wat je wilt. Er zijn verschillende hulpmiddelen die jou kunnen helpen bij je zoektocht, zegt talent sourcing specialist Jenty Treuren. “Eén van die hulpmiddelen is de banentool op onze website. Die geeft je een eerste indicatie.”  In haar werk als recruiter komt Jenty regelmatig kandidaten […]

Lees artikel