De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Waarom het slim is te kiezen voor een kansrijk beroep

28 maart, 2023
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek
Vrachtwagen Chauffeur uit het raam

Wat hebben de beroepen monteur mechatronica, gemechaniseerd groenvoorziener, HR-adviseur, logistiek medewerker en vrachtwagenchauffeur met elkaar gemeen? Nou dit, het zijn allemaal kansrijke beroepen. Ofwel: een beroep met goede baankansen. “Steeds meer bedrijven geven mensen de kans om in een kansrijk beroep aan de slag te gaan.” 

“Op dit moment zijn er volgens de overheid zo’n 270 kansrijke beroepen“, zegt Bram Valkenburg, verantwoordelijk voor het aanbieden van opleidingen en trainingen aan werknemers die in dienst zijn van Intro Personeel. “Een kansrijk beroep houdt in dat er krapte is. Er zijn zogezegd veel bedrijven met openstaande functies en te weinig mensen om deze functies te vervullen. De baankansen zijn dus groot.” 

Voor een werkzoekende kunnen er goede redenen om voor zo’n beroep te kiezen. “Iedereen is nodig, maar juist bij een kansrijk beroep zijn er meer mensen nodig dan op dit moment voor handen zijn. Je hebt dus meer zekerheid voor een duurzame baan. Omdat er een tekort is voor deze vacatures zien wij dat bedrijven er steeds meer aan doen om het voor toekomstige werknemers mogelijk maken om in te stromen.”  

Technologie 

Anders dan vroeger toen gekeken werd naar behaalde studies en je ervaring, zijn volgens Bram nu juist je houding, leervermogen en vaardigheden belangrijk. “Ik heb zelf gezien dat leren en ontwikkelen bij bedrijven steeds belangrijker wordt. Niet alleen omdat mensen omgeschoold en bijgeschoold moeten worden. Maar bij veel van deze krapteberoepen verandert het werk door technologie. Steeds meer bedrijven zijn dus actief aan de slag om hun (toekomstige) werknemers te laten doorleren tijdens het werk.” 

Maar wanneer is het verstandig te kiezen voor een kansrijk beroep? “Je kan deze keuze in overweging nemen als je jezelf afvraagt of je nog wel op de goede plek zit, er nauwelijks werk meer is in de sector waarin je werkt of je geen plezier meer hebt in je werk. En je moet het kansrijk beroep dat je kiest ook wel leuk vinden natuurlijk. Als je een keus maakt, moet je er echt voor gaan. Ik zou er vooral níet voor kiezen als je het goed naar je zin op je werk.” 

Alle reden dus om te overwegen of een dergelijk beroep wat voor je is. “Intro Personeel is proactief aan de slag met bedrijven en opleiders om maatwerktrajecten aan te bieden. Een combinatie van werken en geld verdienen, met passende opleiding in een overzichtelijk tijdsspan en optimale inzet van subsidies en bekostiging waardoor jij als werknemer zo min mogelijk eigen kosten hebt.”  

Persoonlijk Kansberoepbudget 

Eén van de mogelijkheden tot omscholing of bijscholing is het Persoonlijk Kansberoepbudget van stichting Doorzaam, zegt Bram. “Het budget is een financiële tegemoetkoming van maximaal 1500 euro van brancheorganisatie Doorzaam die erop is gericht om mensen richting een kansrijk beroep te laten bijscholen of omscholen.  Dit budget is speciaal bedoel voor mensen die praktisch zijn opgeleid tot maximaal een afgeronde opleiding mbo 4.  We hebben bijvoorbeeld mensen kunnen omscholen naar installatiemonteur en zonnepanelenmonteur.” 

Wil jij ook aan de slag in een kansrijk beroep of gebruikmaken van het Persoonlijk Kansberoepbudget? Er zijn nog trajecten beschikbaar. Neem snel contact op met Bram als je meer wilt weten of je wilt aanmelden.  

Meer weten op leren en ontwikkelen in jouw vakgebied? Kijk dan eens op:  

Gerelateerde artikelen

Waarom het slim is juist in de zomer te solliciteren

De zon draait overuren, de stranden liggen vol en in de Tour de France is Parijs nog ver. Een baan zoeken? Waarom zou je? Toch zijn er redenen om eens verder te kijken dan je neus lang is. Heerlijk hé dat het lekker zomer is. Het kan juist een goed moment zijn om  van baan […]

Lees artikel
Jarno van der Eijnden Houthandel Van Dam

Variatie maakt het werk van productiemedewerker Jarno leuk

Productiemedewerker Jarno van den Eijnden werkt met veel plezier bij Houthandel Van Dam in Bunnik. “Ik heb een allround functie en veel verschillende werkzaamheden. Dat maakt mijn werk leuk.” Een aantal jaar geleden kwam Jarno via Intro bij Houthandel Van Dam terecht. “Ik ben begonnen als hulpje. Als insteker bij de schaver, mijn collega die […]

Lees artikel

Waarom fruit eten op je werk belangrijk is

Een banaan, een appel, een peer of een bakje druiven. Ben je lekker aan ’t werk dan is het goed om af en toe een stuk fruit te eten. Misschien staat er in de kantine op jouw werk wel een mandje met fruit. Of je nu op kantoor werkt of in de fabriek, het is […]

Lees artikel