De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Waarom het slim is te kiezen voor een kansrijk beroep

28 maart, 2023
Hans schrijft blogs bij Intro Personeel
Hans Bossenbroek
Vrachtwagen Chauffeur uit het raam

Wat hebben de beroepen monteur mechatronica, gemechaniseerd groenvoorziener, HR-adviseur, logistiek medewerker en vrachtwagenchauffeur met elkaar gemeen? Nou dit, het zijn allemaal kansrijke beroepen. Ofwel: een beroep met goede baankansen. “Steeds meer bedrijven geven mensen de kans om in een kansrijk beroep aan de slag te gaan.” 

“Op dit moment zijn er volgens de overheid zo’n 270 kansrijke beroepen“, zegt Bram Valkenburg, verantwoordelijk voor het aanbieden van opleidingen en trainingen aan werknemers die in dienst zijn van Intro Personeel. “Een kansrijk beroep houdt in dat er krapte is. Er zijn zogezegd veel bedrijven met openstaande functies en te weinig mensen om deze functies te vervullen. De baankansen zijn dus groot.” 

Voor een werkzoekende kunnen er goede redenen om voor zo’n beroep te kiezen. “Iedereen is nodig, maar juist bij een kansrijk beroep zijn er meer mensen nodig dan op dit moment voor handen zijn. Je hebt dus meer zekerheid voor een duurzame baan. Omdat er een tekort is voor deze vacatures zien wij dat bedrijven er steeds meer aan doen om het voor toekomstige werknemers mogelijk maken om in te stromen.”  

Technologie 

Anders dan vroeger toen gekeken werd naar behaalde studies en je ervaring, zijn volgens Bram nu juist je houding, leervermogen en vaardigheden belangrijk. “Ik heb zelf gezien dat leren en ontwikkelen bij bedrijven steeds belangrijker wordt. Niet alleen omdat mensen omgeschoold en bijgeschoold moeten worden. Maar bij veel van deze krapteberoepen verandert het werk door technologie. Steeds meer bedrijven zijn dus actief aan de slag om hun (toekomstige) werknemers te laten doorleren tijdens het werk.” 

Maar wanneer is het verstandig te kiezen voor een kansrijk beroep? “Je kan deze keuze in overweging nemen als je jezelf afvraagt of je nog wel op de goede plek zit, er nauwelijks werk meer is in de sector waarin je werkt of je geen plezier meer hebt in je werk. En je moet het kansrijk beroep dat je kiest ook wel leuk vinden natuurlijk. Als je een keus maakt, moet je er echt voor gaan. Ik zou er vooral níet voor kiezen als je het goed naar je zin op je werk.” 

Alle reden dus om te overwegen of een dergelijk beroep wat voor je is. “Intro Personeel is proactief aan de slag met bedrijven en opleiders om maatwerktrajecten aan te bieden. Een combinatie van werken en geld verdienen, met passende opleiding in een overzichtelijk tijdsspan en optimale inzet van subsidies en bekostiging waardoor jij als werknemer zo min mogelijk eigen kosten hebt.”  

Persoonlijk Kansberoepbudget 

Eén van de mogelijkheden tot omscholing of bijscholing is het Persoonlijk Kansberoepbudget van stichting Doorzaam, zegt Bram. “Het budget is een financiële tegemoetkoming van maximaal 1500 euro van brancheorganisatie Doorzaam die erop is gericht om mensen richting een kansrijk beroep te laten bijscholen of omscholen.  Dit budget is speciaal bedoel voor mensen die praktisch zijn opgeleid tot maximaal een afgeronde opleiding mbo 4.  We hebben bijvoorbeeld mensen kunnen omscholen naar installatiemonteur en zonnepanelenmonteur.” 

Wil jij ook aan de slag in een kansrijk beroep of gebruikmaken van het Persoonlijk Kansberoepbudget? Er zijn nog trajecten beschikbaar. Neem snel contact op met Bram als je meer wilt weten of je wilt aanmelden.  

Meer weten op leren en ontwikkelen in jouw vakgebied? Kijk dan eens op:  

Gerelateerde artikelen

Een man staat aan een check-in balie met een vrouw achter de balie. warm gekleurd

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris is het gemiddelde inkomen dat gewoonlijk wordt verdiend door mensen met vergelijkbare functies of rollen in een bepaalde sector of bedrijfstak. Marktconform salaris 2024 Het marktconform salaris 2024 kan worden vergeleken met het gemiddelde salaris in Nederland voor dat jaar. Het gemiddelde salaris van Nederland wordt vaak geïllustreerd aan de hand van […]

Lees artikel

Verschil detacheren en uitzenden

Uitzend- en Detacheringsbureaus spelen beide een rol in tijdelijk werk, maar wat zijn de verschillen? Een detacheringsbureau levert specialisten voor langere projecten, terwijl een uitzendbureau zich richt op diverse banen bij verschillende werkgevers. Intro vertelt je graag meer over deze belangrijke onderscheidende factor tussen uitzend- en detacheringsbureaus in deze blog. Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel
Welke werkgever past bij mij?

Hoe weet je of een nieuwe werkgever bij je past?

Een baan zoeken is af en toe best een dingetje. Het is natuurlijk het beste als jíj en je nieuwe werkgever een uitstekend bij elkaar passen. Maar hoe weet je dat? Niets is leuker dan een baan waar leuk werk hebt én je het helemaal naar je zin hebt. Door je af te vragen of […]

Lees artikel