De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.Ik wil graag een herinnering!
Blog

Wat is een modaal inkomen in 2023?

27 september, 2023
Werkzaam bij Intro Personeel
Tom van Reeuwijk

Het praten over inkomen is vaak een taboe in de Nederlandse samenleving. Intro Personeel vindt het belangrijk om iedereen te vertellen over het modaal inkomen van 2023. Als wij open zijn over de salarissen, ontstaat er meer gelijkheid onder de werknemers. Dit vinden wij van Intro Personeel erg belangrijk. Grote kans namelijk dat je niet weet wat de mensen in jouw omgeving verdienen aan salaris. Dit wordt ook niet snel verteld, weten wij uit ervaring. Misschien vraag je je erg af wat andere verdienen? Wij willen je in dit artikel graag vertellen wat een modaal inkomen is in 2023, zodat je weet hoe je ervoor staat.

 

Wat betekent een modaal inkomen?

We willen je graag eerst wat meer vertellen over wat een modaal inkomen eigenlijk betekent. Misschien heb je ooit weleens gehoord over Jan Modaal. Dit is een fictief persoon die in beeld is gekomen voor werkend Nederland. Jan Modaal is een niet bestaan persoon die het doorsnee van een van werkend Nederland moet voorstellen. Modaal inkomen heeft als letterlijk betekenis: “het inkomen dat het meest voorkomt in ons land”. Let op! Modaal inkomen is niet hetzelfde als het gemiddelde inkomen van heel werkend Nederland.

 

Het modaal inkomen van 2023, waar heb jij recht op?

Nu je weet wat een modaal inkomen betekent, gaan we kijken naar het modaal inkomen in 2023. Dit is op verschillende manieren te achterhalen. Er zit een groot verschil in salarissen als je mee telt dat het vakantiegeld maandelijks wordt bijgeschreven of jaarlijks. Jan Modaal moet net als iedereen ook belasting betalen. Hierdoor ontstaat zoals de meeste wel weten een verschil tussen netto en bruto inkomen. Om het duidelijk weer te geven wat het modaal inkomen van 2023 is, hebben we het hieronder overzichtelijk weergegeven in een tabel:

 

 

 

Vacatures boven modaal inkomen

 

Minimumloon versus modaal inkomen in 2023

Hoewel deze blog hoofdzakelijk gewijd is aan het modale inkomen in 2023, willen we ook even kijken naar het minimumloon in 2023. Dit is namelijk aanzienlijk gestegen, namelijk met 10%. Dat komt neer op ongeveer € 218 per maand. De stijging van het modale inkomen lijkt hierbij vergeleken bescheiden, met slechts een stijging van 3,7% ten opzichte van 2022, wat neerkomt op € 91 extra per maand. Als deze cijfers je duizelig maken, wil je waarschijnlijk weten wat dit concreet betekent. De inkomensniveaus komen dus dichter bij elkaar te liggen. Als je je uitgaven enigszins in toom houdt, kun je waarschijnlijk aan het einde van de maand meer overhouden.

 

Minder dan modaal: wat nu?

Maak je geen zorgen als je had verwacht dat je in 2023 een modaal inkomen zou hebben en nu ontdekt dat je in vergelijking met anderen minder verdient dan je had gedacht. Het modale salaris in 2023 vertelt namelijk niet het hele verhaal. Wat je verdient, hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, opleidingsniveau, werkervaring en de sector waarin je werkzaam bent. Richt je dus niet uitsluitend hierop, maar Intro Personeel heeft wel enkele praktische tips om je financiële situatie te verbeteren. Met wat inspanning verdien je misschien binnenkort net zoveel als het modale inkomen of zelfs meer.

 

Wil je graag een modaal inkomen verdienen en hulp van onze recruiters krijgen? Neem dan vrijblijvend contact op met een vestiging bij jou in de buurt.

Gerelateerde artikelen

Tesla Model 3 als auto van de zaak.

Waar je op moet letten als je een auto van de zaak rijdt

Vind je het leuk om in een Tesla Model 3 van je werk rond te rijden? Dat doen veel mensen ook. Leaseauto’s zoals deze zijn erg in trek. Maar wat moet je weten als je binnenkort zo’n auto gaat besturen? Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden. Als je een auto van […]

Lees artikel
Een kale man met gezichtsbeharing werkt in een houthandel, hij was bezig met het lezen van formulieren en kijkt in de camera.

Een geslaagde match: Tristan kreeg bij Houthandel Van Dam een vast contract

Tristan Bluijs ging ooit via Intro Personeel aan de slag bij Houthandel Van Dam. Inmiddels werkt hij alweer vier jaar als allround medewerker bij het bedrijf in Bunnik. Het is wat je noemt: een geslaagde match tussen werkgever en werknemer. De 40-jarige inwoner van Wijk bij Duurstede heeft het al jaren uitstekend naar zijn zin […]

Lees artikel
twee mannen zijn op kantoor een bakje koffie aan het drinken en ondertussen aan het overleggen.

Hoe voer je een goed intakegesprek met een recruiter?

Je ziet een leuke vacature en stuurt een mailtje naar een recruiter. Die nodigt je uit voor een bakkie koffie. Maar hoe kun je jezelf nu goed voorbereiden op een intakegesprek? Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen en een zinvol gesprek hebben met de recruiter. Daarom is het goed om je […]

Lees artikel