De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Wat is een modaal inkomen in 2023?

27 september, 2023
Werkzaam bij Intro Personeel
Tom van Reeuwijk

Het praten over inkomen is vaak een taboe in de Nederlandse samenleving. Intro Personeel vindt het belangrijk om iedereen te vertellen over het modaal inkomen van 2023. Als wij open zijn over de salarissen, ontstaat er meer gelijkheid onder de werknemers. Dit vinden wij van Intro Personeel erg belangrijk. Grote kans namelijk dat je niet weet wat de mensen in jouw omgeving verdienen aan salaris. Dit wordt ook niet snel verteld, weten wij uit ervaring. Misschien vraag je je erg af wat andere verdienen? Wij willen je in dit artikel graag vertellen wat een modaal inkomen is in 2023, zodat je weet hoe je ervoor staat.

 

Wat betekent een modaal inkomen?

We willen je graag eerst wat meer vertellen over wat een modaal inkomen eigenlijk betekent. Misschien heb je ooit weleens gehoord over Jan Modaal. Dit is een fictief persoon die in beeld is gekomen voor werkend Nederland. Jan Modaal is een niet bestaan persoon die het doorsnee van een van werkend Nederland moet voorstellen. Modaal inkomen heeft als letterlijk betekenis: “het inkomen dat het meest voorkomt in ons land”. Let op! Modaal inkomen is niet hetzelfde als het gemiddelde inkomen van heel werkend Nederland.

 

Het modaal inkomen van 2023, waar heb jij recht op?

Nu je weet wat een modaal inkomen betekent, gaan we kijken naar het modaal inkomen in 2023. Dit is op verschillende manieren te achterhalen. Er zit een groot verschil in salarissen als je mee telt dat het vakantiegeld maandelijks wordt bijgeschreven of jaarlijks. Jan Modaal moet net als iedereen ook belasting betalen. Hierdoor ontstaat zoals de meeste wel weten een verschil tussen netto en bruto inkomen. Om het duidelijk weer te geven wat het modaal inkomen van 2023 is, hebben we het hieronder overzichtelijk weergegeven in een tabel:

 

 

 

Vacatures boven modaal inkomen

 

Minimumloon versus modaal inkomen in 2023

Hoewel deze blog hoofdzakelijk gewijd is aan het modale inkomen in 2023, willen we ook even kijken naar het minimumloon in 2023. Dit is namelijk aanzienlijk gestegen, namelijk met 10%. Dat komt neer op ongeveer € 218 per maand. De stijging van het modale inkomen lijkt hierbij vergeleken bescheiden, met slechts een stijging van 3,7% ten opzichte van 2022, wat neerkomt op € 91 extra per maand. Als deze cijfers je duizelig maken, wil je waarschijnlijk weten wat dit concreet betekent. De inkomensniveaus komen dus dichter bij elkaar te liggen. Als je je uitgaven enigszins in toom houdt, kun je waarschijnlijk aan het einde van de maand meer overhouden.

 

Minder dan modaal: wat nu?

Maak je geen zorgen als je had verwacht dat je in 2023 een modaal inkomen zou hebben en nu ontdekt dat je in vergelijking met anderen minder verdient dan je had gedacht. Het modale salaris in 2023 vertelt namelijk niet het hele verhaal. Wat je verdient, hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, opleidingsniveau, werkervaring en de sector waarin je werkzaam bent. Richt je dus niet uitsluitend hierop, maar Intro Personeel heeft wel enkele praktische tips om je financiële situatie te verbeteren. Met wat inspanning verdien je misschien binnenkort net zoveel als het modale inkomen of zelfs meer.

 

Wil je graag een modaal inkomen verdienen en hulp van onze recruiters krijgen? Neem dan vrijblijvend contact op met een vestiging bij jou in de buurt.

Gerelateerde artikelen

Intro Personeel werft voor Engelsman Hoveniers

Engelsman Hoveniers laat Intro Personeel meedenken in zoektocht naar ‘groen’ personeel

Groenprojecten aanleggen en onderhouden kunnen ze wel bij Engelsman Hoveniers. Met de hulp van Intro Personeel zoekt het hoveniersbedrijf uit Pijnacker personeel voor de groenvoorziening. “Wij vinden het fijn dat we zo snel met de recruiters kunnen schakelen.” Aan Harmen van Dalen, accountmanager bij Intro Personeel Rotterdam, kun je het wel overlaten om groenvoorzieners en […]

Lees artikel
Een man staat aan een check-in balie met een vrouw achter de balie. warm gekleurd

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris is het gemiddelde inkomen dat gewoonlijk wordt verdiend door mensen met vergelijkbare functies of rollen in een bepaalde sector of bedrijfstak. Marktconform salaris 2024 Het marktconform salaris 2024 kan worden vergeleken met het gemiddelde salaris in Nederland voor dat jaar. Het gemiddelde salaris van Nederland wordt vaak geïllustreerd aan de hand van […]

Lees artikel

Verschil detacheren en uitzenden

Uitzend- en Detacheringsbureaus spelen beide een rol in tijdelijk werk, maar wat zijn de verschillen? Een detacheringsbureau levert specialisten voor langere projecten, terwijl een uitzendbureau zich richt op diverse banen bij verschillende werkgevers. Intro vertelt je graag meer over deze belangrijke onderscheidende factor tussen uitzend- en detacheringsbureaus in deze blog. Wat is een uitzendbureau? Een […]

Lees artikel